Ziemniaczane łódeczki z kurkami

0 (0 ocen)

Kochamy ziemniaki, zwłaszcza młode, są pyszne pod każdą postacią, można z nich zrobić placki, babki, kluski, nawet do ciast się dodaje….i moje łódeczki ziemniaczane nie są żadnym odkrywczym przepisem ale w zestawieniu z kurkami są tak pyszne, że musiałam się z Wami podzielić :)

Składniki:

  • 2 duże podłużne ziemniaki
    kilka plastrów chudego wędzonego boczku
    2 łyżki tartego żółtego sera
    200 g świeżych kurek
    1 pokrojona w kostkę cebula
    1 łyżka masła
    50 ml. słodkiej śmietanki 10%
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    olej do wysmarowania blachy lub naczynia do zapiekania

Ziemniaczane łódeczki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13d3xt9 1. Ziemniaki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wrzucić na osolony wrzątek i podgotować na półtwardo ok. 8 minut.
    W tym czasie przygotować farsz z kurek. Grzyby dokładnie umyć, pokroić i razem z cebulą przesmażyć na maśle dodając po trochu śmietankę, na końcu doprawić do smaku i dodać koperek. Ziemniaki wyjąć z wody, przestudzić, wydrążyć środki, wyłożyć plastrami wędzonego boczku.
  • image-17g3v9l 2. Na wierzch położyć farsz kurkowy.
  • image-0r7cyf3 3. Ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce i piec w 180 stopniach ok.25 minut. Na 10 min przed końcem pieczenia posypać tartym serem i zapiec.
  • image-0kbxd5w 4. Smacznego Wam życzę !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy