Ziemniaczane kulki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie do
miękkości,odlać,odparować,przestudzić i zmielić w maszynce lub
rozdrobnić blenderem.
2.Włożyć do naczynia,zdjąć 1/4 objętości
ziemniaków i wolne miejsce uzupełnić kartoflanką.
Twaróg zmielić 3x lub rozdrobnić
blenderem,dodać żółtko ,1/2 szk. cukru i wyrobić gładki farsz.
3.Ziemniaki przełożyć do miski razem z kartoflanką,dodać 2 żółtka,1 i 1/2 szk.mąki i delikatnie
wyrobić gładkie ciasto ziemniaczane.
4.Z
ciasta ziemniaczanego formować wałeczki,kroić na kawałki i rękoma
formować kulki wielkości mandarynki,rozłożyć w okrągłe placki.
Na
każdy placek nałożyć porcję sera,skleić i ponowie formować rękoma
kulki,podsypując pozostałą mąką by się nie kleiły.
5.W garnku zagotować
wodę,osolić do smaku,wkładać kluski i gotować na wolnym ogniu 15 min
od wypłynięcia.
6.Kluski wyjąć,przelać wodą.
7.Na patelni rozgrzać
masło,przesmażyć na złoto kluski z dwóch stron,wyłożyć na
talerz,posypać cukrem,cynamonem i polać kleksami śmietany.
Komentarze