• Ziemniaczane kulki

    Dodane przez: agusia1510

  • Ziemniaczane kulki robię jako dodatek do drugiego dania. Wszyscy którzy po raz pierwszy jedli je u mnie byli nimi zachwyceni, szczególnie dzieci.

  • Składniki

    Masa piure:
    7 dużych ziemniaków
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    pieprz mielony
    sól
    1-2 łyżek bułki tartej
    natka pietruszki
    Do obtaczania:
    mąka
    bułka tarta
    jajka
    sól
    Do smażenia:
    oliwa
    margaryna

  • Sposób przygotowania

    1.

    1. Ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu czekamy aż przestygną. Po przestygnięciu robimy piure ziemniaczane z dodatkiem łyżki masła i 2 łyżek jogurtu naturalnego. Kolejno dodajemy ząbek czosnku z którym ziemniaki się gotowały i gnieciemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Następnie dodajemy do masy ziemniaczanej pieprz mielony, żółtko, łyżkę bułki tartej i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko dokładnie. 3. Z powstałej masy formujemy małe kulki i kolejno obtaczamy je w mące, rozmąconych jajkach lekko osolonych oraz bułce tartej. Rozgrzewamy oliwę z dodatkiem margaryny i wkładamy kulki na patelnię. Co jakiś czas poruszamy patelnią, żeby kulki się przyrumieniły z każdej strony. Smacznego !

  • Rady

    Najlepiej jeśli ziemniaki przygotujemy sobie dzień wcześniej wtedy robienie kulek zajmie nam o wiele mniej czasu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, moj_niedzielny_obiad, ziemniaki gotowane
  • 0 komentarzy

Dodane przez: agusia1510

agusia1510 7

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-09T14:18:14+01:00

391 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »