Świetna, lekka przekąska, którą zaserwowałam ostatnio na swoich urodzinach :)
Składniki:
Składniki na ok. 10 sztuk:
4 duże ziemniaki
4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera
2 żółtka
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)
100 g wędzonego łososia
kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji
10 sztuk nitek szczypiorku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
2.Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia.
3.Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku
Porady
zamiast parmezanu możemy użyć inny ser np. cheddar albo zwykła goudę.
Komentarze