Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Świetna, lekka przekąska, którą zaserwowałam ostatnio na swoich urodzinach :)

Składniki:

  • Składniki na ok. 10 sztuk:
    4 duże ziemniaki
    4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera
    2 żółtka
    1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)
    100 g wędzonego łososia
    kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji
    10 sztuk nitek szczypiorku
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczane muffinki 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
  • ziemniaczane koszyczki 2. Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia.
  • ziemniaczane koszyczki 3. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku

Porady

zamiast parmezanu możemy użyć inny ser np. cheddar albo zwykła goudę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować