Ziemniaczane knedle z nadzeniem wołowym.

0 (0 ocen)

  • 50 min

sycacy i smaczny obiad.Podaje je jako drugie danie na obiad-polecam

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 dkg mąki, jajko, sól do smaku.

    Farsz: 40 dkg wołowiny bez kości, 20 dkg włoszczyzny, 20 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, jajko, sól, pieprz do smaku, 10 dkg boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne Dania mięsne

Ziemniaczane knedle z nadzeniem wołowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa (połowę cebuli). Po ostygnięciu razem zmielić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, a następnie wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę i jajko, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 4 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować knedle. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Resztę cebuli podsmażyć na drobno pokrojonym boczku. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, Podawać polane podsmażoną cebulką i delikatnie posypane pieprzem.
    ilosc porcji :

Porady

4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować