Ziemniaczane hot-dogi

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Jeden ze sposobów na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta sody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
    duży pęczek koperku
    4 parówki
    olej do smażenia
    białko jaja i bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodać jajka, mąki, śmietanę rozmieszaną z sodą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, odstawić na kilka minut. Obrane parówki przekroić w poprzek na pół. Z ciasta formować placki i zawijać w nie parówki, formować rulony, panierować w białku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Podawać ze świeżymi warzywami lub surówką.

Porady

Przed formowaniem warto namoczyć ręce w wodzie, ciasto nie będzie się tak kleić. Konsystencja zależy od rodzaju użytych ziemniaków, jeśli ciasto jest za rzadkie należy dodać jeszcze mąki. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Parówki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować