Ziemniaczane gołąbki

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te gołąbki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Zawsze robiła je dla nas babcia Zofia.

Składniki:

  • ● główka białej kapusty
    ● 2 kg ziemniaków
    ● 3 cebule
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1/2 szkl. mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziemniaki obieramy
    i myjemy. Cebule obieramy.
    Warzywa ścieramy na tarce
    o małych oczkach, przekładamy
    do durszlaka i odstawiamy
    na ok. 20 minut. Wsypujemy
    mąkę, doprawiamy przyprawa uniwersalna
    i pieprzem. Mieszamy.
  • 2. Kapustę oczyszczamy
    z wierzchnich liści. Pozostałe
    myjemy i sparzamy. Odcinamy
    twarde końce.
  • 3. Na liście nakładamy farsz
    i zawijamy. Gołąbki układamy
    w garnku, zalewamy wodą
    z dodatkiem oleju i gotujemy
    godzinę.

Porady

Gołąbki można okrasić posiekaną, zeszkloną na 2 łyżkach oleju cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować