Ziemniaczane gołąbki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przepis mojej mamy. Amatorzy dań z tartych ziemniaków nie zawiodą się. Gołąbki są pyszne.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 5 cebul
    ● główka kapusty
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 kostki rosołowe
    ● łyżka smalcu

Ziemniaczane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. 3 cebule obieramy,
    kroimy i smażymy.
    Ziemniaki odciskamy, zbieramy
    z dna naczynia skrobię
    i dolewamy do masy ziemniaczanej.
    Dodajemy podsmażoną
    cebulę i doprawiamy. Jeśli
    farsz jest za rzadki, smażymy
    na małym ogniu, mieszając,
    aby nieco odparował.
  • 2. Porcje farszu nakładamy
    na obgotowane liście kapusty
    i zwijamy jak tradycyjne gołąbki.
    Wkładamy do rondla,
    zalewamy wodą i dodajemy
    kostki i smalec. Pieczemy 1,5
    godziny w temp. 180 °C. Pozostałe
    cebule kroimy i smażymy.
    Polewamy gołąbki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy