Ziemniaczane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o małych
oczkach. 3 cebule obieramy,
kroimy i smażymy.
Ziemniaki odciskamy, zbieramy
z dna naczynia skrobię
i dolewamy do masy ziemniaczanej.
Dodajemy podsmażoną
cebulę i doprawiamy. Jeśli
farsz jest za rzadki, smażymy
na małym ogniu, mieszając,
aby nieco odparował.
2.Porcje farszu nakładamy
na obgotowane liście kapusty
i zwijamy jak tradycyjne gołąbki.
Wkładamy do rondla,
zalewamy wodą i dodajemy
kostki i smalec. Pieczemy 1,5
godziny w temp. 180 °C. Pozostałe
cebule kroimy i smażymy.
Polewamy gołąbki.
Komentarze