Ziemniaczane curry z dodatkami

0 (0 ocen)

Świetna wegetariańska propozycja obiadowa. Z dodatkiem fasolki szparagowej i zielonego groszku.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków (łącznie około 650g)
    200 g fasolki szparagowej
    100 g zielonego groszku
    5 średnich korniszonów
    40 g pora (około 10 cm)
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    4 łyżki śmietany 12%
    2 - 3 łyżeczki mąki pszennej
    2 - 3 łyżeczki curry
    szczypta pieprzu cayenne
    pieprz cytrynowy do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczane curry z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane curry z dodatkami 1. W garnku rorpuścić masło, dodać posiekany por i czosnek, wsypać curry. Smażyć chwilę, mieszając.
  • Ziemniaczane curry z dodatkami 2. Ziemniaki obrać, pokroić na dość cienkie półtalarki. Fasolkę pokroić na małe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i groszek dołożyć do garnka. Całośc zalać bulionem, dodać pieprz cayenne. Gotować 5 min.
  • Ziemniaczane curry z dodatkami 3. Następnie dołożyć pokrojone w cienkie plastry korniszony i posiekaną zieleninę. Gotować do miękkości warzyw (5 - 7 min), co jakiś czas przemieszać.
  • Ziemniaczane curry z dodatkami 4. Na końcu dodać śmietanę, całość oprószyć mąką, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować