ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobiłam to danie, gdy była awaria wody w domu. Wyszło idealnie i jest to jedna z naszych ulubionych zapiekanek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 dużej czosnkowej cebuli
    5 średnich ziemniaków
    2 białe kiełbaski
    4 jajka
    330ml kwaśnej śmietany 18%
    sól i pieprz
    świeży koperek do posypania
    naczynie do zapiekania, ja użyłam ceramicznego o wymiarach: 18x24cm
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm Z kiełbasy zdejmij flaczek, pokrój w plasterki podobnej grubości. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  • 2. Cebulę ułóż na dnie naczynia, na niej warstwę ziemniaków, oprósz delikatnie solą. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na wierzch kiełbasę.
  • 3. Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje piecz 40 minut.
  • 4. Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i piecz jeszcze 10-15minut.
    Posyp świeżym koperkiem. Smacznego.

Porady

Na zapiekance można ułożyć zamrożoną kiełbasę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować