Ziemniaczana z łososiem

0 (0 ocen)

Zupa delikatna w smaku, pożywna, szybka w przygotowaniu i pyszna. Można ją przed dodaniem łososia zmiksować. Otrzymamy wówczas pyszną zupę krem.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 150 g wędzonego łososia,
    • 800 g ziemniaków,
    • Około 1,5 litry bulionu,
    • Pęczek koperku,
    • 2 płaskie łyżki musztardy,
    • 2 łyżki śmietany,
    • 1 cebula,
    • 2-3 łyżki oleju,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz

Ziemniaczana z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumienienie cebuli 1. Ziemniaki obieramy i kromy w kostkę.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku w którym będziemy wykonywać zupę rozgrzewamy olej. Delikatnie rumienimy na nim cebulę.
  • dodanie ziemniaków 2. Do tak przygotowanej cebuli dokładamy ziemniaki. Delikatnie je obsmażamy.
  • zalewamy bulionem 3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu jak ziemniaki będą miękkie (około 30 minut).
  • zabielanie i doprawianie 4. Na koniec zupę zabielamy i doprawiamy dodają musztardę, pieprz, sól. Do zupy dodajemy pokrojony koperek.
  • krojenie łososia 5. Łososia kroimy w pasy i dodajemy do zupy. Nie gotujemy już razem.
    Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy