Ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję z wielką przyjemnością.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 dymki
    pęczek szczypiorku
    2 łyżki kaparów
    3 ogórki konserwowe
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    kilka plastrów salami

    Sos:
    10 łyżek oleju
    3 duże ząbki czosnku
    po 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
    1/4 łyżeczki tymianku
    po szczypcie soli,cukru i pieprzu

Ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do słoika wlewamy olej i 2 łyżki ciepłej wody, wsypujemy zioła, przyprawy i czosnek.Zakręcamy i dość energicznie potrząsamy.
  • 2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dymki i szczypiorek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Salami kroimy w szerokie paski.
  • 3. Ogórki kroimy w półplasterki. Mieszamy z ziemniakami, zieleniną i kaparami. Polewamy sosem, mieszamy i posypujemy salami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy