• Zielony żółw

    Dodane przez: Jaga85

  • To lekki, oryginalny torcik, który kusi wyglądem i smakiem. Ciasto upiekłam z umyślą o moich dzieciach, a szczególnie córce, która uwielbia kiwi, biszkopt i śmietankę.

  • Składniki

    Tortownica 22 cm:
    Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 łyżki wody,
    - ¾ szklanki mąki tortowe,
    - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,

    Śmietanka:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżka cukru,
    • 2 łyżeczki żelatyny,

    Dodatkowo:
    Około 8- 10 sztuk kiwi, rodzynka

  • Sposób przygotowania

    1.
    Przed dekoracją - krok 1

    Biszkopt:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min. Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.

    2.

    Masa:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty. Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.

    3.

    Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy. Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.

    4.

    Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek. Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, tort, biszkopt, kiwi, smietanka
  • 6 komentarzy

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 839

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-04-24T12:22:15+02:00

1218 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »