Zielony placek ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy pokrojony w plasterki por, dodajemy ryż i smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty. Wlewamy wino i mieszając, czekamy aż odparuje, po czym zaczynamy wlewać po 0,5 szklanki gorącego bulionu, pozwalając aby ryż wchłonął całość przed dodaniem kolejnej porcji. Mieszamy do czasu do czasu. Po około 15 minutach dodajemy startą na tarce i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię (Cukinię najlepiej zetrzeć wcześniej, posypać odrobiną soli i po chwili odcisnąć nadmiar soku). Smażymy około 2 minut i przekałdamy do miseczki.
2.Ser ścieramy na tarce i razem a jajkami dodajemy do masy ryżowej. Dokładnie mieszamy, dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wykłądamy całość masy. Smażymy 4 minuty, po czym patelnię przykrywamy dużym talerzem, obracamy do góry dnem tak, aby placek znalazł się na talerzu.
Na patelnię wlewamy drugą łyżkę oleju, czekamy aż się nagrzeje, po czym zsuwamy placek z talerza, aby usmażyć go z drugiej strony. Smażymy około 2 minut i przekłądamy na talerz.
4.Placek jest miękki i delikatny zaraz po upieczeniu, po ostygnięciu twardnieje nieco. Podajemy z ulubionymi sosami lub jako samodzielne danie.
Komentarze