Zielony łosoś i ziemniaki też:)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z trzech składników można przygotować pyszny ,zielony obiad:)

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą (280 g)
    sok z jednej cytryny
    pieprz cytrynowy
    sól kamienna
    3 łyżki oliwy
    2 garści listków szpinaku
    1 łyżeczka koperku
    1 jajko
    5-6 ziemniaków
    1 łyżka śmietany
    masło

Zielony łosoś i ziemniaki też:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy solą i pieprzem,polewamy oliwą.Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
  • zielone ziemniaki 2. W dniu przygotowania potrawy obieramy ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszmy razem ze śmietaną .Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.

    Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C.
  • zielony łosos 3. Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe,delikatnie mieszamy.Taka miksturą polewamy łososia .Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem.Pieczeny do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie"
  • zielone ziemniaki 4. Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:)
  • Podajemy razem 5. Podajemy razem:)

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy