Zielony krem z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na małym ogniu, Miksujemy blenderem na papkę, w razie potrzeby rozcieńczamy bulionem. Zabielamy łyżką śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy na kulkę. Chłodzimy min pół godziny. Wałkujemy ciasto i wycinamy zajączki. Smarujemy białkiem, z pieprzu robimy oczka i nosek, z kminku wąsiki. Pieczmy ok 8-10 min na złoto w nagrzanym piekarniku do 180 st.
Zupę nalewamy do miseczek, robimy kleksy ze śmietany, zaciągamy widelcem, układamy zajączki i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze