Zielony krem z zajączkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zrobiłam ją na wielkanocny obiad. Zajączki znikły w mgnieniu oka...

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag brokuła
    20 dag cukinii
    30 dag groszku zielonego
    1/2l bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    4 łyżki śmietany
    natka pietruszki
    5 dag mąki
    1 szczypta proszku do pieczenia
    2,5 dag parmezanu startego
    2 łyżki śmietany 18 proc
    kminek
    białko do smarowania

Zielony krem z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na małym ogniu, Miksujemy blenderem na papkę, w razie potrzeby rozcieńczamy bulionem. Zabielamy łyżką śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.

    W misce mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy na kulkę. Chłodzimy min pół godziny. Wałkujemy ciasto i wycinamy zajączki. Smarujemy białkiem, z pieprzu robimy oczka i nosek, z kminku wąsiki. Pieczmy ok 8-10 min na złoto w nagrzanym piekarniku do 180 st.
    Zupę nalewamy do miseczek, robimy kleksy ze śmietany, zaciągamy widelcem, układamy zajączki i posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy