Zielony kociołek z boczkiem

0 (0 ocen)

Bardzo gęsta i sycąca zupa z zielonymi warzywami

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    30 dag chudego wędzonego boczku
    1/2 szklanki ryżu basmati
    1 mała cukinia

    składnik podstawowy dodatkowy:
    1/2 niedużego brokuła

    składniki robocze:
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 płaska łyżeczka czosnku suszonego mielonego
    1 kostka rosołowa drobiowa
    ok. 900 ml wody
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielony kociołek z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i mieszamy aż się rozpuści.
  • 2. Wsypujemy ryż, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  • 3. Brokuła dzielimy na malutkie różyczki, a łodygi drobno siekamy. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki grubości ok. 1 cm.
  • 4. Warzywa wkładamy do zupy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 5. Gęstą zupę nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Porady

Zamiast wody i kostki rosołowej można dodać domowy rosół lub wywar mięsny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Brokuły Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować