Zielony kociołek z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę i smażymy bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i mieszamy aż się rozpuści.
2.Wsypujemy ryż, mieszamy, gotujemy 5 minut.
3.Brokuła dzielimy na malutkie różyczki, a łodygi drobno siekamy. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki grubości ok. 1 cm.
4.Warzywa wkładamy do zupy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
5.Gęstą zupę nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Porady
Zamiast wody i kostki rosołowej można dodać domowy rosół lub wywar mięsny.
Komentarze