Zielony groszek po francusku

4.5 (156 ocen)

Pyszny, słodkawy, delikatny w smaku groszek przyrządzony na styl kuchni francuskiej. Doskonały do obiadu.

Składniki:

  • 2 szklanki wyłuskanego groszku (może być mrożony)
    3 małe cebuli (najlepiej młode)
    4-6 plastrów boczku
    kilka liści sałaty masłowej
    2 łyżki masła
    1/4 szklanki bulionu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zielony groszek po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszek po francusku 1. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulę w grube talarki. Podsmażony boczek i cebulę przełożyć do garnuszka dodać masło, sól, pieprz i opłukany groszek. Zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy groszek będzie już miękki (ale ma się nie rozpadać) wyłączyć palnik i dodać liście sałaty pokrojone w paski. Całość wymieszać i gorące podawać.

Porady

1/ Do groszku można dodać siekany koperek i łyżeczkę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować