Zielony cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto pachnące cytryną z zielonym smakowitym lukrem,łatwe i proste do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny Palmy
    5 jajek
    2 szklanki maki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 cytryna

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 łyżki cytryny
    parę kropli barwnika spożywczego( błękit brylantowy)

Zielony cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyciskamy cytryny 1. Cytrynę myjemy ,skórkę w całości trzemy na tarce jarzynowej ,sok wyciskamy ,wlewamy do skórki Margarynę ucieramy z cukrami na puch dodajemy stopniowo po jednym jajku i cały czas ucieramy.
  • mieszamy ciasto 2. Mąkę przesiewamy ,mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do utartej masy jajecznej ,na koniec wlewamy sok ze skórką cytrynową i mieszamy mikserem do połaczenia. Wlać gotowe ciasto do formy keksowej u mnie 39X 11 cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 min w temp 170 *
  • ciasto w formie 3. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone jeśli jest suchy wyciągamy ciasto jeśli jeszcze się klei zostawiamy ciasto jeszcze na 5-7 minut.
  • 4. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki wlewamy sok z cytryny i parę kropel barwnika i ucieramy aż powstanie kleista lejąca się masa.Gotowym polewamy schłodzone ciasto.dekorujemy dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy