Zielony barszcz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Latem część zieleniny zastępuję posiekanymi młodymi pokrzywami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości
    pęczek włoszczyzny
    liść laurowy
    po łyżeczce ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    30 dag szczawiu
    20 dag szpinaku
    1/2 pęczka trybuli
    cebula
    sól, pieprz
    100 ml śmietany 18-proc.
    łyżka oleju

Zielony barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą. Wkładamy włoszczyznę, liść, ziele i pieprz. Gotujemy rosół. Mięso wyjmujemy, kroimy. Rosół przecedzamy.
  • 2. Szczaw, szpinak i trybulę myjemy i niezbyt drobno kroimy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Wsypujemy zieleninę i dusimy 5 minut. Wkładamy do rosołu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do zupy dodajemy mięso i mieszamy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem
    na twardo, pieczywem lub ziemniakami.

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy