Zielone tagliatelle z łososiem

0 (0 ocen)

Szpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu.

Składniki:

  • Dla 2 osób

    1,5 szklanki mąki
    1 duża garść szpinaku
    1 jajko
    1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki
    300g fileta z łososia
    2 łyżki oliwy z oliwek
    100ml śmietanki 30%
    4 łyżki pestek granata
    pieprz do smaku

Zielone tagliatelle z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy