Zielone szparagi z jajkiem na twardo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki sposób na szparagi najbardziej mi odpowiada, nic nie dominuje ich smaku, a jedynie znakomicie podkreśla. Jedyny warunek, to musimy kupić szparagi w najwyższym gatunku, świeże, jędrne, najlepiej prosto z pola.

  • 30 min

Składniki:

  • zielone szparagi – 1 pęczek
    jajka – 2 szt.
    posiekany szczypiorek czosnkowy – 2 łyżki

    SOS:
    ocet balsamiczny – 2 łyżki
    oliwa - 2 łyżki
    sos sojowy – 1 łyżka
    płynny miód – 1 łyżeczka
    pieprz czarny – do smaku

Zielone szparagi z jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki sosu mieszam i odstawiam, żeby się wymieszały i połączyły.
  • 3. Zdrewniałe końce szparagów odłamuję. Jeśli to konieczne to szparagi obieram z fioletowo zabarwionej skórki. Opłukuję dokładnie pod bieżącą wodą, osączam i gotuję w garnku z posoloną wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i masła. Pilnując, aby szparagi nie były zbyt miękkie. Ugotowane przelewam zimną wodą i zostawiam na sitku.
  • 4. Szparagi polewam wcześniej przygotowanym sosem, posypuję grubo posiekanymi jajkami na twardo i posiekanym szczypiorkiem czosnkowym.

Porady

*zamiast szczypiorku czosnkowego możemy dodać natkę pietruszki lub koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy