Pyszne zapiekane zielone szparagi w sosie z mozzarelli, genuini cabre i śmietany.
30 min
Składniki:
pół kg szparagów zielonych
pół szklanki gęstej wiejskiej śmietany
100 g genuini cabre lub grana padano, albo parmezanu
kulka mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
sól himalajska
pieprz kolorowy
łyżka masła
pistacje do posypania
Zielone szparagi w sosie śmietanowo - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów odcinamy zdrewniałe części. Naczynie smarujemy masłem. W naczyniu żaroodpornym kładziemy szparagi. Zalewamy śmietaną. Mozzarellę kroimy w plasterki układamy na szparagach. Posypujemy genuini cabre. Na wierzchu układamy pomidorki, zapiekamy 20 - 25 minut w 180 - 190 stopniach C. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Posiekanymi orzechami posypujemy szparagi.Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze