Zielone śledzie w dwóch odsłonach

5 (169 ocen)

  • 60 min

Jakoś je polubiłam wraz z wiosną i dość często u mnie ostatnio goszczą, ale też szybko znikają. Są zdrowe, mało kaloryczne i dietetyczne. Dodatkowo ocet winny czy też jabłkowy korzystnie wpływa na dietę i przyczynia się do lepszej przemiany materii oraz oczyszcza organizm.

  • 60 min

Składniki:

  • Smażone zielone śledzie

    Składniki:
    5-6 płatów - filetów
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka gorczycy
    około 1 - 1 i 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
    1/2 szklanki cukru - na karmel
    woda



    Wersja II - Zielone śledzie w kwaśnej zalewie


    Składniki:
    5-6 płatów zielonych śledzi
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 - 1 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
    2-3 łyżki cukru
    łyżeczka oliwy
    1/2 cebuli pokrojonej w piórka
    woda



Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Zielone śledzie w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak to zrobić? - wersja I

    - ze śledzi zdejmij skórę, wypłucz i zalej wodą z dodatkiem 2-3 łyżek octu winnego i wstaw na jedną dobę do lodówki
    - ponownie śledzie wypłucz, osusz na papierowym ręczniku
    - smaż na rozgrzanym oleju 2-3 min. z każdej strony
    - śledzie z patelni wykładaj na papierowy ręcznik
    - przygotuj zalewę: zagotuj 2-3 szklanki wody z przyprawami (gotuj około 10 min.)
    - przygotuj karmel: cukier zalej wodą w proporcji 1:1 i gotuj aż będzie złocisty
    - karmel dodaj do zalewy z przyprawami, zagotuj
    - śledzie ułóż w naczyniu i dodaj karmelową zalewę
    - pozostaw do zmacerowania w chłodnym miejscu przynajmniej na jeden dzień

    Jak to zrobić? - wersja II

    - ze śledzi zdejmij skórę, wypłucz i zalej wodą z dodatkiem 2-3 łyżek octu winnego i wstaw na jedną dobę do lodówki
    - ponownie śledzie wypłucz i ułóż w misce
    - przygotuj marynatę: zagotuj wodę, dodaj wszystkie składniki i gotuj 10-12 min.
    - gorącą marynatę dodaj do śledzi,
    - dodaj łyżeczkę oliwy i pozostaw w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 dobę

Porady

Moja rada: - każdy płat śledzia kroję na połowę - czasem dodaję więcej octu jabłkowego, śledzie powinny być kwaśne - kiedy karmel jest złocisty dodaję do niego trochę wody i dopiero wtedy wlewam do marynaty octowej - śledzie wyśmienicie smakują z ziemniakami purée

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować