ZIELONE RISOTTO

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Risotto warto robić codziennie. Zielone pesto wymieszane ze świeżym ryżem to połączenie idealne. Raz zrobiony, na pewno stale zagości w waszym domowym ulubionym menu.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kubka ryżu
    1 1/2 bulionu warzywnego
    białe wytrawne wino
    2 łyżki oleju/oliwy
    mała cebula


    świeże zielone pesto:
    rukola
    liście rzodkiewki
    pietruszka
    3 liście sałaty lodowej
    parę listków czosnku niedźwiedziego
    czosnek
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    chlust oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielone risotto 1. Cebulę obierz i posiekaj drobno

    W rondelku rozgrzej olej.

    Dodaj do rondla cebulę i mieszaj niech się zeszkli.

    Dodaj ryż i praż go przez chwilę.

    Dodaj około 1/2 szklanki (lub mniej) białego wina.

    Kiedy całość wina wyparuje zalej ryż bulionem z warzyw.

    Gotuj cały czas na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

    Nadmiar płynów powinien się zredukować.

    Gotuj +/- 20 minut.

    Ryż powinien być miękki, (ale tak by nadal wyczuwalne były jego ziarna) zanurzony w lekko klejącym się sosie.
  • zielone risotto 2. Wszystkie warzywa umyj i osusz.
    Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę.
    Dodaj 3 obrane ząbki czosnku.
    Posól.
    Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej cytryny.
    Dodaj olej/oliwę.
    Wszystko zmiksuj na sos.
  • 3. Do gorącego ryżu dodaj około 1-2 łyżek sosu z zmiksowanej zieleniny.

    Podawaj gorące posypane koperkiem, pestkami dyni, orzechami przystrojone kiełkami lub kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować