Risotto warto robić codziennie. Zielone pesto wymieszane ze świeżym ryżem to połączenie idealne. Raz zrobiony, na pewno stale zagości w waszym domowym ulubionym menu.
Zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i posiekaj drobno
W rondelku rozgrzej olej.
Dodaj do rondla cebulę i mieszaj niech się zeszkli.
Dodaj ryż i praż go przez chwilę.
Dodaj około 1/2 szklanki (lub mniej) białego wina.
Kiedy całość wina wyparuje zalej ryż bulionem z warzyw.
Gotuj cały czas na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Nadmiar płynów powinien się zredukować.
Gotuj +/- 20 minut.
Ryż powinien być miękki, (ale tak by nadal wyczuwalne były jego ziarna) zanurzony w lekko klejącym się sosie.
2.Wszystkie warzywa umyj i osusz.
Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę.
Dodaj 3 obrane ząbki czosnku.
Posól.
Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej cytryny.
Dodaj olej/oliwę.
Wszystko zmiksuj na sos.
3.Do gorącego ryżu dodaj około 1-2 łyżek sosu z zmiksowanej zieleniny.
Komentarze