Zielone naleśniki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zielone naleśniki moga byc niezłym zaskoczeniem dla dzieci ale i dorosłych, do tego pyszne truskawkowe nadzienie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - pasta pandanowa: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - truskawki świeże kilka: 50 gramów
    - twaróg półtłusty: 250 gramów
    - śmietana gęsta 18%: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka

Zielone naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki zielone 1. Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy (mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, olej), dodajemy pastę i mieszamy delikatnie. Następnie odstawiamy ciasto do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia bo inaczej stracą swoj zielony kolor. Jesli nie mamy pasty można dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego .
  • 2. Robimy nadzienie: rozgniatamy ser na bardzo miękką miazgę (można ewentualnie zmielić) dodając śmietanę, cukier waniliowy i rozgniecione truskawki.
  • Naleśniki zielone 3. Na każdy naleśnik dajemy porcję masy truskawkowej, zwijamy w rulonik, kroimy ukośnie i dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy