Zainspirowałam się przepisem na ciasto "Leśny mech" i tak powstały te babeczki.Bardzo smaczne, puszyste i wcale nie czuć szpinaku.
60 min
Składniki:
Na 15 sztuk :
150 g szpinaku mrożonego
200 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
80 ml oleju
120 g cukru
cukier waniliowy
270 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
Zielone muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, odciskamy nagromadzony sok (jeśli używamy szpinaku w liściach należy go zmiksować).
Do miski wlewamy jogurt, olej, dodajemy jajko, szpinak i oba cukry, energicznie mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
Dodajemy mąkę do pozostałych składników i mieszamy krótko, aby tylko się połączyło.
2.Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w zagłębieniach blaszki.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut, po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 10 minut w blaszce, potem wyjmujemy i studzimy.
3.Śmietanę (schłodzoną) ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.
Dekorujemy nią babeczki i posypujemy pestkami granatu.
Komentarze