Zielone muffinki

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Zainspirowałam się przepisem na ciasto "Leśny mech" i tak powstały te babeczki.Bardzo smaczne, puszyste i wcale nie czuć szpinaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 15 sztuk :
    150 g szpinaku mrożonego
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 jajko
    80 ml oleju
    120 g cukru
    cukier waniliowy
    270 g mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody

    1 szklanka śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Zielone muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nagromadzony sok (jeśli używamy szpinaku w liściach należy go zmiksować).
    Do miski wlewamy jogurt, olej, dodajemy jajko, szpinak i oba cukry, energicznie mieszamy.
    W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
    Dodajemy mąkę do pozostałych składników i mieszamy krótko, aby tylko się połączyło.
  • 2. Ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w zagłębieniach blaszki.
    Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut, po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 10 minut w blaszce, potem wyjmujemy i studzimy.
  • 3. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy z cukrem i zagęstnikiem.
    Dekorujemy nią babeczki i posypujemy pestkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Szpinak Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować