Zielone łódeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam przyrządzać potrawy, które cieszą oko i podniebienie.

Składniki:

  • ● op. mrożonego szpinaku
    ● op. ciasta francuskiego
    ● cebula
    ● op. sera feta
    ● 5 dag żółtego sera
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● sól, pieprz

Zielone łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta wykrawamy
    szklanką kółka. Sklejamy
    tak, aby powstały łódeczki.
    Przekładamy
    na blachę. Pieczemy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym
    do temp. 130 °C.
  • Zielone łódeczki 2. Szpinak rozmrażamy,
    podgrzewając
    na małym
    ogniu. Doprawiamy
    szczyptą soli,
    pieprzu i gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojoną
    fetę. Mieszamy, aż powstanie
    jednolita masa.
  • 3. Cebulę obieramy, drobno
    siekamy i dodajemy do masy
    szpinakowo-serowej. Chwilę
    dusimy.
  • 4. Łódeczki nadziewamy
    farszem. Żółty ser ścieramy
    na tarce o dużych oczkach,
    posypujemy łódeczki. Podajemy
    na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy