Zielone kotlety

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nareszcie znalazłam sposób aby mój młodszy syn polubił szpinak

  • 30 min

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
    500 g mielonego mięsa (z indyka lub wieprzowego)
    1 jajko
    1/2 szkl. płatków owsianych
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatolowej
    1 łyżka masła
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku

Zielone kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło i dodać do niego mrożony szpinak. Podgrzewacz do czasu aż woda wyparuje, następnie dodać przecisniety przez prasie czosnek, dwie łyżki oleju oraz gałkę muszkatołowa. Podsmazyc jeszcze chwilke od czasu do czasu mieszając, następnie ostudzic. Zimny szpinak połączyć z mięsem, jajkiem oraz płatkami owsianymi i doprawic do smaku sola i pieprzem. Z masy uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.

Porady

Do masy miesno- szpinakowej można dodać pieczarki, rozdrobniony ser feta lub starty żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy