ZIELONE KLUSKI Z AROMATYCZNYM INDYKIEM

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja na niedzielny obiad

Składniki:

  • - 8-9 większych ziemniaków

    - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450g

    ( dałam mrożony szpinak ze śmietaną kupiony w Lidlu)

    - 1 jajko

    - 1 szklanka i 3 łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżki oliwy ( do wrzątku)
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Indyk:
    - około kilograma mięsa z indyka (bez kości)

    - przyprawa do gyrosa

    - papryka mielona (ostra)

    - sól i pieprz

    - 1 szklanka jasnego piwa

    - 1/2 szklanki lekkiego rosołku ( może być z kostki)

Zielone kluski z aromatycznym indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZIELONE KLUSKI 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić, ostudzić.

    Szpinak przełożyć na patelnię, odparować wodę, często mieszając, ostudzić.

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać ostudzony szpinak i jajko.Wyrobić na gładką masę.

    Leciutko zwilżonymi dłońmi formować małe kluseczki z dziurką.
    Do osolonego wrzątku dodać oliwę, wrzucać kluski partiami, po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 2 minuty.
  • 2. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa oraz odrobiną ostrej, mielonej papryki.Podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w skropionej olejem formie do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, aż indyk się ładnie zrumieni. Po upływie tego czasu mięso podlać rosołkiem i piwem, zapiekać aż do miękkości.

Porady

Kluski można zamrozić. Wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, kiedy wypłyną natychmiast wrzucać je do zimnej wody, powinny całkowicie wystygnąć. Następnie kluski smarować olejem, aby się nie sklejały, układać w pojemnikach i zamrażać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy