Zielone kluski

0 (0 ocen)

Kładzione kluski ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 jaja
    2 szkl mąki przennej
    3/4 szkl wody ( tylko w razie potrzeby )
    szpinak ( jeśli surowy to pół opakowania, jeśli mrożony to 200 - 250g)
    sól
    czosnek granulowany
    łyżka masła
    łyżeczka oleju

Zielone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka mieszaj z mąką tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Jeśli skłądniki nie będą mogły się połączyć ( np z nadmiaru mąki ), dolej 3/4 szklanki wody i wszystko dokladnie wymieszaj.
  • 2. Do ciasta dodaj odrobinę soli.

    Szpinak obgotuj, dopraw czosnkiem i masłem, zamieszaj i odstaw.
    Kiedy trochę przestygnie, do miski z ciastem dodaj szpinak i całośc dokładnie wymieszaj tak, by powstałą zielona masa.
  • 3. Do garnka z wodą dolej łyżeczkę oleju ( dzięki temu kluski nie posklejają się ).
    Gdy woda zacznie wrzeć, dosyp do niej odrobinę soli. ( kiedy sól dodamy do nie wrzącej wody, dłużej będzie się ona gotować . Jeśli więc zależy nam na czasie, wodę osólmy dopiero gdy zacznie wrzeć ).
  • 4. Łyżką nabierajmy ciasto i kładżmy do wrzącej wody. Gotujmy do wypłynięcia +/- 5-7 min

Porady

Kluski świetnie smakują nie tylko same, ale również z mięsem ,a w szczególności z pieczonym łososiem!

Komentarze

Podobne przepisy