2 jaja
2 szkl mąki przennej
3/4 szkl wody ( tylko w razie potrzeby )
szpinak ( jeśli surowy to pół opakowania, jeśli mrożony to 200 - 250g)
sól
czosnek granulowany
łyżka masła
łyżeczka oleju
Zielone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka mieszaj z mąką tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Jeśli skłądniki nie będą mogły się połączyć ( np z nadmiaru mąki ), dolej 3/4 szklanki wody i wszystko dokladnie wymieszaj.
2.Do ciasta dodaj odrobinę soli.
Szpinak obgotuj, dopraw czosnkiem i masłem, zamieszaj i odstaw.
Kiedy trochę przestygnie, do miski z ciastem dodaj szpinak i całośc dokładnie wymieszaj tak, by powstałą zielona masa.
3.Do garnka z wodą dolej łyżeczkę oleju ( dzięki temu kluski nie posklejają się ).
Gdy woda zacznie wrzeć, dosyp do niej odrobinę soli. ( kiedy sól dodamy do nie wrzącej wody, dłużej będzie się ona gotować . Jeśli więc zależy nam na czasie, wodę osólmy dopiero gdy zacznie wrzeć ).
4.Łyżką nabierajmy ciasto i kładżmy do wrzącej wody. Gotujmy do wypłynięcia +/- 5-7 min
Porady
Kluski świetnie smakują nie tylko same, ale również z mięsem ,a w szczególności z pieczonym łososiem!
Komentarze