Zielone klopsiki w ziołowo-pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie,które można podać z ryżem,makaronem,kaszą lub świeżą bułeczką:) zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Klopsiki:

    500 g fileta z piersi kurczaka
    125 g sera mozzarella
    1 młoda cukinia ( raczej mała)
    1/2 pęczka świeżej bazylii
    1/4 cebuli
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

    Sos:

    1/2 cebuli
    1 pęczek koperku
    5-6 gałązek świeżej mięty
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 mała ostra papryczka
    1 czubata łyżka mąki
    1 puszka pomidorów
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone klopsiki w ziołowo-pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki: Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce na sitku o średniej wielkości oczkach. Przełożyć do miski. Następnie zmielić mozzarellę i przełożyć ja do mięsa. Cukinię umyć,osuszyć i odkroić końce. Także przepuścić przez maszynkę.
  • 2. Z 2/3 przygotowanej bazylii oberwać listki i razem z miętą umyć i osuszyć a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Aby łatwiej zioła się mieliły "popchnąć" je kawałkiem cebuli. Przełożyć wszystko do mięsa z serem. Dodać przyprawy i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki masę mięsną na około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie w garnku zagotować wodę i wrzucać do niej uformowane mokrymi dłońmi klopsiki wielkości piłek do ping-ponga. Gotować około 20-25 minut a następnie wyjąć łyżką cedzakową.
  • 4. Sos: Cebulkę obrać i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku lub rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Resztę bazylii opłukać pod bieżąca wodą a następnie posiekać. Umytą i sucha papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Dodać razem z bazylią na patelnię i smażyć dalej około 2 minut.
  • 5. Koperek opłukać,osuszyć i drobno pokroić. Wrzucić do garnka i smażyć dalsze 2 minuty. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać pomidory oraz szklankę wody i końcówką do miksowania zup zmiksować sos. Zagotować. Doprawić solą do smaku. Gdy sos się zagotuje przełożyć do niego klopsiki i całość dobrze podgrzać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować