Zielone jabłuszko

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiające ciasto z galaretką.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    2 kostki margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4-6 jabłek
    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone (agrestowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w blaszce o wymiarach 26 x 42 cm.
  • 2. KREM: Margarynę rozetrzeć. Jajka ubijamy z cukrem, ubite wlewamy powoli do margaryny cały czas mieszając. Jabłka obieramy i trzemy na tarce. dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy na krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Zielone jabłuszko

To może cię zainteresować