Zielone jabłuszko

5 (194 ocen)

  • 60 min

Doskonałe ciasto na letnie dni.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jaja,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki tortowej,
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju.
    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek,
    3 szklanki wody,
    niepełna szklanka cukru,
    cukier wanilinowy,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    2 łyżeczki cynamonu.
    MASA ŚMIETANOWA:
    500 ml śmietany kremówki,
    3 łyżki żelatyny,
    DODATKOWO:
    2 zielone galaretki.
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka.
    Stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy, na koncu dolewamy olej.
    Ciasto wylewamy na blaszke i pieczemy ok 25 minut w temp 160 stopni.
    Ciasto studzimy.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    2 szklanki wody zagotowac z cukrem, dodać do niej jabłka pokrojone w bardzo drobną kostkę i gotować do miękkości.Dodać cynamon i cukier wanilinowy.
    Budynie rozprowadzić w 1 szklance wody i dodać do jabłek, zagotować.
    Gorącą masę wylać na zimny biszkopt.
  • 3. Kremówke ubić, dodać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
    Masę wyłożyć na zimną masę jabłkową.
  • 4. Galaretki rozpuścić wg pzrepisu na opakowaniu.
    Tężejące wylać na kremówkę.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować