Zielone drożdżówki z kiwi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Maleńkie, zielone drożdżówki, w cieście szpinak, na wierzchu kiwi :) Bardzo smaczne, puszyste.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    35 g odciśniętego mrożonego szpinaku
    1 łyżka oleju
    200 g mąki pszennej
    2 owoce kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zielone drożdżówki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką.
    Odciśnięty szpinak z olejem zmiksować blenderem, przełożyć do miski z drożdżami.
    Dodać żółtka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 0.5-1 cm. Małą szklaneczką - literatką - wykrawać kółka. Po wierzchu posmarować wodą. Na każde kółko ułożyć plasterek kiwi lekko go wciskając w ciasto. Zostawić ma ok. 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zielone ciasto z masą i kiwi

To może cię zainteresować