Zielona zupa z ryżem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pełna witamin zupa. Jestem pewna że posmakuje nawet tym,którzy nie lubią szpinaku.

  • 20 min

Składniki:

  • Na dwa litry wody:
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    pół dużego pora(zielona część)
    1 cebula
    2 duże ząbki czosnku
    5 kostek mrożonego szpinaku
    torebka ryżu
    mały kubek kwaśnej śmietany 18 %
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    3 łyżki suszonej natki lub pęczek świeżej
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oleju

Zielona zupa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i umyć. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,por drobniutko pokroić. Zagotować wodę,dodać przyprawę uniwersalną do smaku,wrzucić rozdrobnione warzywa i ryż. Cebulę posiekać,czosnek wycisnąć przez praskę,podsmażyć na oleju,dodać rozmrożony szpinak,smażyć jeszcze chwilę i dodać do wywaru. Wszystko razem gotować około 15 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną,zaprawić zupę,zagotować,wsypać natkę i pół łyżeczki pieprzu,wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy