Zielona tarta

0 (0 ocen)

Zieleń - kolor wiosny. Tarta z brokułem, zielonym groszkiem i porem. W sam raz na wiosenną przekąskę.

Składniki:

  • 1 brokuł
    pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
    1 por
    kilka plastrów szynki lub boczku
    łyżka siekanego koperku
    kulka sera mozzarella
    sól/pieprz

    CIASTO
    300g mąki
    200g margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki zimnej wody
    1 jajko

Zielona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na
    pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor (ok15-20min)
  • 2. Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju razem z wędliną. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku świeżego lub mrożonego groszku - również wcześniej ugotować z odrobiną soli i cukru.
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną wędlinę, groszek i brokuł. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami. Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Tartę piec jeszcze ok 10-15 min. (aż ser zacznie się rumienić) Na koniec posypać siekanym koprem. Podawać z sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy