Zieleń - kolor wiosny. Tarta z brokułem, zielonym groszkiem i porem. W sam raz na wiosenną przekąskę.
Składniki:
1 brokuł
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
1 por
kilka plastrów szynki lub boczku
łyżka siekanego koperku
kulka sera mozzarella
sól/pieprz
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na
pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor (ok15-20min)
2.Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju razem z wędliną. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku świeżego lub mrożonego groszku - również wcześniej ugotować z odrobiną soli i cukru.
3.Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną wędlinę, groszek i brokuł. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami. Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Tartę piec jeszcze ok 10-15 min. (aż ser zacznie się rumienić) Na koniec posypać siekanym koprem. Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze