zielona tarta

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszna tarta warzywna ,która poznałam na pierwszych zajęciach kącika gotowania:)

  • 30 min

Składniki:


  • ciasto:
    pół kostki margaryny
    2 jaja
    rozmaryn
    tymianek
    sól
    mąka ( ok 2-2,5 szkl.)
    Farsz:
    1 średni brokuł
    35dkg pieczarek
    2 cebule
    szpinak mrożony
    troszkę szynki bądź kiełbasy kabanoski
    3 ząbki czosnku
    kostka zółtego sera
    2jaja

Zielona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta warzywna 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto(mąki dodać tyle aby ciasto się nie kleiło może sie okazac troszke wiecej niz 2 szklanki),przekładamy do foremki,nakłówamy widelcem i dajemy do lodówki.Szpinak rozmrozić,rzucić na rozgrzaną łyżkę margaryny ( w rondelku),po 5 minutach dodać 3 ząbki czosnku,po kolejnych 5 minutach pół kostki startego zółtego sera...trzymać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż wszystko się ładnie połączy.doprawić solą i pieprzem.Brokuł ugotować na parze na pół twardo..Pieczarki poddusić,połączyć z podsmażona cebulką,którą lepiej podsmażyć osobno-wtedy nie straci smaku,ponownie doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z lodówki foremkę z ciastem.Wylać na nie szpinak,dać wędlinę albo kabanoski jak kto woli;),na to brokuł,można go teraz lekko posolić,i dać troche majonezu do smaku,drugą połowe zółtego sera,na sam koniec wykładamy pieczarki wymieszane z cebulą i dwoma surowymi jajkami. z reszty ciasta można udekorować wierzch tarty. Piec ok 40 min w 170st

Porady

cebulkę i pieczarki podsmażyć osobno,wtedy nie stracą one swojego smaku

Komentarze

Podobne przepisy