Zielona sałatka z łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jedzenie musi być zdrowe, dobre i ładnie podane.

Składniki:

  • ● 20 dag mrożonego groszku
    ● duży ogórek
    ● mała sałata lodowa
    ● pęczek rukoli
    ● 40 dag fileta z łososia
    ● sok z 1 cytryny
    ● 2 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki musztardy Dijon
    ● 10 ml gęstej śmietany
    ● 2 łyżki soku z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zielona sałatka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę, rukolę i ogórka myjemy, osuszamy. Ogórka kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na paski.
  • 2. Zagotowujemy 2 szklanki wody, solimy. Wsypujemy groszek i gotujemy ok. 3 minut bez przykrycia. Odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą, dokładnie osączamy.
  • 3. Fileta myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wyjmujemy, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5-10 minut.
  • 4. Musztardę mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • 5. Warzywa mieszamy w salaterce. Polewamy sosem. Na sałatce układamy łososia. Podajemy z pieczywem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sałatkę wzbogacimy, dodając kilka porwanych na kawałki liści radicchio oraz pokrojoną w półkrążki czerwoną cebulę. Zielony i fioletowy kolory warzyw pięknie się komponują. ● Zamiast sosu na bazie śmietany i musztardy, można polać sałatkę winegretem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Łosoś Ogórek Sałata

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować