• Dla 6 osób
  • Łatwy

coś zielonego i pysznego do przegryzienia

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórki kiszone (duże i twarde): 3 sztuki
    - jajka: 3 sztuki
    - groszek konserowowy: 5 łyżek
    - majonez: 4 łyżki
    - makrela wędzona: 0.5 sztuki
    - koperek posiekany: 3 łyżki
    - czosnek kiszony: 3 sztuki
    - przyprawy do smaku (sól, pieprz): 4 szczypty
    - gałązki koperku do dekoracji: 4 sztuki
    - cebula (nieduża): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zielona przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół, wybrać żółtka. Makrelę obrać ze skóry, oddzielić bardzo dokładnie od ości. Cebulkę posiekać, sparzyć, osączyć. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożykiem wyciąć środek tak aby powstało 6 łódeczek, zostawić na ręczniku papierowym do góry dnem aby odciekły. W miseczce wymieszać rozdrobnione widelcem mięso z ryby, posiekany miąższ wycięty z ogórków, cebulkę, posiekany czosnek, 2 łyżki koperku, 3 łyżki majonezu, doprawić pieprzem, wymieszać (z solą ostrożnie - ogórki są dość słone). W drugiej miseczce rozetrzeć żółtka, dodać groszek, rozgnieść widelcem, dodać resztę posiekanego koperku i łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Łódeczki ogórkowe napełniać czubato pastą rybną a połówki jajek pastą z groszkiem. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować