ZIELONA ŁĄCZKA

4.5 (173 ocen)

Placek ten wymyśliłam,gdyż miałam ochotę na nie zbyt słodki placek.Udało się,jest bardzo dobry i orzeźwiający,idealny do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 szt. jajek
    1 szk. mąki tortowej
    3/4 szk.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia /płaskie/
    szczypta soli

    PRODUKTY NA WARSTWY

    1 koszyczek kiwi
    5 szt.kiwi dodatkowo do dekoracji
    6 op. galaretki o smaku kiwi
    1/2 l. śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 szk.cukru + 1/4 szk. wody
    1 2 łyżki pokrojonych listków melisy cytrynowej
    ananas i żurawina kandyzowana,oraz listki melisy do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielona łączka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka ubić na sztywną pianę z solą, ciągle ubijając dodać cukier,rozmącone żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 do 20 minut,przestudzić i przeciąć na dwa placki.
  • zielona łączka 2. Koszyk kiwi obrać,pokroić w kostkę /1 szt.kiwi na 8 części/. Do
    garnka wlać wodę,dodać pokrojone kiwi,wsypać cukier i chwilę
    gotować,przestudzić i przecedzić przez sito. / powinno być 1/2 l.
    soku/. W gorącym soku z kiwi rozpuścić 2 galaretki,pozostawić do
    przestudzenia.
  • zielona łączka 3. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć jedną część
    biszkoptu na nim poukładać ugotowane i odsączone z zalewy kostki kiwi,
  • zielona łączka 4. Melisę umyć,osuszyć,pokroić i posypać nią warstwę z kiwi.
  • zielona łączka 5. 2 galaretki kiwi rozpuścić w 3 szk gorącej wody,przestudzić i gęstniejąca galaretką zalać placek.Przykryć druga warstwą biszkoptu.
  • zielona łączka 6. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,wlać gęstniejącą
    galaretkę rozpuszczoną w soku z kiwi i wylać na
    biszkopt,pozostawić do stężenia.

    Kiwi do dekoracji obrać,pokroić
    w talarki i przelać wrzącą wodą,odcedzić na sicie i
    przestudzić.Na warstwie śmietanowej ułożyć przestudzone plastry
    kiwi,ozdobić listkami melisy,ananasem,żurawina
  • zielona łączka 7. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szk.gorącej wody,przestudzić i gęstniejącą galaretką zalać ozdobiony placek.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Zapewniam,że kto posmakuje tego ciastka będzie chciał przyrządzaj je częściej,rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować