Pyszne jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetnie się prezentują i szybko znikają ze stołów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 1 kg maki tortowej
    1 jajko 2 żółtka
    100 g masła
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cieplej wody
    1/2 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki soli
    4 płaskie łyżeczki drożdży suszonych lub 1/4 kostki
    3 łyżeczki cukru z wanilią
    nadzienie: ok 450g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilia 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Pyszne jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem, mąka i cukrem z wanilią. do posmarowania: żółtko + łyżka wody Ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże suche( ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn), roztrzepane jajko z żółtkami, ciepłą wodę i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać ok 10-12 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki: nabierać łopatką ciasto (mniej więcej 2 łyżki) układać na stole, ręką rozpłaszczać na okrągłe placki. Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia jagodowego i zlepić dokładnie podnosząc dwa przeciwlegle brzegi. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami blachy do napuszenia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 190stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jagodzianki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować