WŁOSKIE KARNAWAŁOWE OPONKI (ZEPPOLE di CARNEVALE)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te tradycyjne słodkie ‘oponki’, smaży się od stuleci podczas karnawału w miejscowości Sassinoro na południu Włoch, ciekawe bo z dodatkiem pieprzu. Sekretny przepis podarowała mi moja szwagierka ;)

  • 45 min

Składniki:

  • na ciasto:
    500 g mąki
    5 jajek
    5 łyżek smalcu (roztopić)
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    szczypta soli
    starta skórka z 1 cytryny

    do smażenia:
    1 l oleju arachidowego lub słonecznikowego

    do dekoracji:
    drobny cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Włoskie karnawałowe oponki (zeppole di carnevale) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tlex6g 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Powinno być gładkie i sprężyste.Uformować kulkę i 'zbić' ciasto ;) wałkiem. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej 15 min.
  • image-1i2u35e 2. Rozwałkować ciasto (nie za cieńko), kroić przy pomocy radełka na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm i długości ok. 20 cm (nie muszą być idealne), sklejać końce, zrobić 4 nacięcia wewnątrz okręgu i lekko skleić palcami miejsce nacięcia z zewnętrzną krawędzią. Tak przygotowane krążki układać w odstępach na lekko opruszonej mąką stolnicy lub blacie.
  • image-083ssg0 3. Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka).
    Rozgrzać olej i smażyć zeppole do uzyskania złotego koloru. Osuszyć trochę na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtaczać dokładnie w cukrze.
    Buon Appetito!

Porady

Skórkę z cytryny zetrzeć na bardzo drobno, pamietaj tylko żółtą część, biała jest gorzka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować