Ciasto "Zemsta teściowej”

4.69 (187 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Ten przepis dostałam od przyszłej teściowej.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru pudru
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza:
    5 białek
    1 szkl. cukru pudru
    1 opakowanie płatków migdałów
    Galaretka:
    2 galaretki wiśniowe
    1 szkl. soku wiśniowego
    2 szkl. wody
    1 łyżka żelatyny
    Słoik wydrążonych wiśni
    Śmietana:
    0,5 l. Śmietany 30%
    3 śmietan fix
    0,5 szkl. cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.69 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "zemsta teściowej” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zemsta teściowej 1. Ciasto kruche:
    Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni.
    Galaretka:
    W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Śmietana:
    Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.

    Ułożenie ciasta:
    1. Ciasto kruche
    2. Galaretka
    3. Śmietana
    4. Ciasto kruche z bezą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować