Zebra z ziemniaka

0 (0 ocen)

ten rodzaj potrawy z ziemniaków, to wersja dla cierpliwych. Są pracochłonne, ale za to ładnie się prezentują.

Składniki:

  • - 4 ziemniaki
    - kawałek kiełbasy śląskiej
    - pół cebuli lub kawałek pora
    - około 300 g dyni
    - przyprawy - czosnek, pieprz, sól, chili
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - łyżeczka śmietany

Zebra z ziemniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacinany ziemniak 1. Umyte ziemniaki w skórce zagotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie zalewamy je zimną wodą i nacinamy je lekko wycinając przy tym drobne plasterki miąższu. ( Plasterki też można wykorzystać, bo jeśli zapieczemy je w piekarniku razem z ziemniakami zrobią się super chrupiące)
  • 2. Osobno na patelni smażymy cebulkę z kiełbaską pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Dodajemy dynię również pokrojoną na drobno. Dolewamy do całości 1/3 szklanki wody, doprawiamy i dusimy. Gdy dynia jest miękka rozgniatamy ją na papkę za pomocą widelca.
  • 3. Na każdą dziurę w ziemniaku nakładamy farsz, pomagając sobie małą łyżeczką. Pokrywamy go następnie koncentratem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną i doprawionym szczyptą pieprzu.
  • 4. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym tłuszczem i pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy