Zebra z ziemniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte ziemniaki w skórce zagotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie zalewamy je zimną wodą i nacinamy je lekko wycinając przy tym drobne plasterki miąższu. ( Plasterki też można wykorzystać, bo jeśli zapieczemy je w piekarniku razem z ziemniakami zrobią się super chrupiące)
2.Osobno na patelni smażymy cebulkę z kiełbaską pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Dodajemy dynię również pokrojoną na drobno. Dolewamy do całości 1/3 szklanki wody, doprawiamy i dusimy. Gdy dynia jest miękka rozgniatamy ją na papkę za pomocą widelca.
3.Na każdą dziurę w ziemniaku nakładamy farsz, pomagając sobie małą łyżeczką. Pokrywamy go następnie koncentratem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną i doprawionym szczyptą pieprzu.
4.Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym tłuszczem i pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.
Komentarze