Zebra pomarańczowo - kakaowa

5 (190 ocen)

  • 15 min

Kolejny przepis z babcinego notatnika. Zamieniłam tylko zwykłą oranżadę na napój pomarańczowy.

  • 15 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki napoju pomarańczowego gazowanego (np. Fanta, Mirinda itp)
    3/4 szklanki oleju
    5 jajek
    2 1/2 szklanki mąki + dodatkowo 2 1/2 łyżki
    1 1/2 szklanki cukru
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki kakao
    sok z połówki pomarańczy (ewentualnie zapach pomarańczowy)
    cukier puder do posypania lub polewa gorzka do polania
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Zebra pomarańczowo - kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zebra pomarańczowo kakaowa 1. Białka ubić z cukrem na pianę, do ubitych białek dodać żółtka. Napój wymieszać z olejem i sokiem z pomarańczy. Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i olej z napojem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Zebra pomarańczowo kakaowa 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 1/2 łyżki kakao, a do drugiej 2 1/2 łyżki mąki. Formę (średnica 24cm) nasmarować margaryną i wlewać do niej na przemian po 2 łyżki ciemnego i po 2 łyżki jasnego ciasta. Czynność powtarzać aż do wyczerpania mas.
  • Zebra pomarańczowo kakaowa 3. Piec ok 40 min w temperaturze ok 180 stopni. Dla pewności czy ciasto jest upieczone, można sprawdzić je patyczkiem lub słomką. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować