Zebra miętowo-kakaowa

4.5 (174 ocen)

Proste i smaczne ciasto.

Składniki:

  • 3/4 szklanki oranżady białej
    3/4 szklanki oleju
    5 jajek
    2 1/2 szklanki mąki + dodatkowo 2 1/2 łyżki
    1 1/2 szklanki cukru
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki kakao
    kilka listków świeżej mięty
    barwnik spożywczy zielony

    cukier puder do posypania lub polewa gorzka do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery

Zebra miętowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę, do ubitych białek dodać żółtka. Oranżadę wymieszać z olejem. Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i olej z napojem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Zebra kakaowo-miętowa 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 1/2 łyżki kakao i posiekane listki mięty a do drugiej 2 1/2 łyżki mąki i odrobinkę barwnika (ja dałam ciut za dużo) Formę (średnica 24cm, max 26cm) nasmarować margaryną i wlewać do niej na przemian po 2 łyżki ciemnego i po 2 łyżki zielonego ciasta. Czynność powtarzać aż do wyczerpania mas.
  • 3. Piec ok 40 min w temperaturze ok 180 stopni. Dla pewności czy ciasto jest upieczone, można sprawdzić je patyczkiem lub słomką. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować