Zebra miętowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na pianę, do ubitych białek dodać żółtka. Oranżadę wymieszać z olejem. Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i olej z napojem. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 1/2 łyżki kakao i posiekane listki mięty a do drugiej 2 1/2 łyżki mąki i odrobinkę barwnika (ja dałam ciut za dużo) Formę (średnica 24cm, max 26cm) nasmarować margaryną i wlewać do niej na przemian po 2 łyżki ciemnego i po 2 łyżki zielonego ciasta. Czynność powtarzać aż do wyczerpania mas.
3.Piec ok 40 min w temperaturze ok 180 stopni. Dla pewności czy ciasto jest upieczone, można sprawdzić je patyczkiem lub słomką. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze