Zebra marmurowa na oranżadzie

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto marmurkowe z oranżadą Jest delikatne i smaczne.Mozna jej jeść i jeść....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 i 1\2 szklanki mąki pszennej,
    1 kostka margaryny miękkiej-250 g.
    1 szklanka cukru
    1 niepełna szklanka oranzady
    5 duzych jajek,
    3 łyzki kakao,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli
    cukier waniliowy,
    kilka kropel aromatu waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Zebra Desery

Zebra marmurowa na oranżadzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,Margarynę rozpuszczamy w rondelku, Mąkę (odkładamy 2 łyzki mąki)mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puch i dodajemy na przemian mąkę , oranżadę i rozpuszczona margarynę.
    Powstała maśe dzielimy na 2 części.Do jednej częśći dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyzki mąki i mieszamy.
    Mała keksówkę wykłądamy papierem, smarujemy margaryną, obsypujemy mąką i wlewamy na przemian małymi poecjami masę, aż do wyczerpania składników.Na koniec łyzką tworzymy wzór otwartego koła.
    Pieczemy 60 minut w rozgrzanym piekarniku w temp 160 st. C/( ja piekłam termoobieg160 s C)
    Gotowe ozdabiany polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

Porady

-mała keksówka -po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku przec conajmniej 2 0 minut. -składniki powinny miec temp pokojowa. -MOZNA ODDZIELIC ZÓŁTKA OD BIAŁEK-ODDZIELNE DODANIE DO CIASTA ZÓLTEK I ubitych białek nadaje ciastu wyjatkową pulchność

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować