• 50 min

Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne ciasto dwukolorowe - do popołudniowej kawy :)

  • 50 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * oranżada - 250 ml
    * olej - 250 ml
    * mąka pszenna - 2,5 szkl + 2 łyżki
    * cukier - 1 szkl
    * jajka - 5 szt
    * kakao - 2 łyżki
    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    * cukier wanilinowy - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa Zebra Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem , a następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę , proszek do pieczenia cukier wanilinowy , oranżadę i olej – cały czas miksujemy.

    Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.

    Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.

    Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.

    Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!


    Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).

    Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Zamiast oranżady śmiało można użyć mineralnego wody gazowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować