Zebra

4.49 (201 ocen)

  • 40 min

Zebra to szybkie ciasto przypominające trochę w smaku babkę piaskową. Idealne do kawy czy herbaty. Ze starego sprawdzonego przepisu rodzinnego

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 szklanka oleju
    • 5 całych jaj
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklanka oranżady lub wody lub mleka
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • aromat wg uznania np. waniliowy lub pomarańczowy
    • cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka i cukier ubić. Dodawać mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i stopniowo olej, na końcu aromat. Dokładnie wymieszać mikserem.
  • 2. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 0,5 szklanki mąki do drugiej kakao.
  • 3. Prodiż lub większą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Lać na środek prodiża nalewką ciasto – jedną nalewkę białego a na to jedną nalewkę ciemnego i tak na przemian przez co powstaną paski.
  • 4. Piec około 1 godziny w temp 170 – 180 stopni C.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować